Even voorstellen

Ik ben Erna Schuiteman-Elbertsen, getrouwd en moeder van 2 kinderen.

Samen met jullie zoek ik naar oplossingen bij uitdagingen rondom borstvoeding. Bij die ‘technische’ adviezen let ik altijd op het ‘hanteerbaar’ maken van borstvoeding in het dagelijks leven van het gezin.

Van origine ben ik kraamverzorgende. Borstvoeding vraagt wederzijdse afstemming tussen ouders en kind. Afstemming op groei, op behoeftes, op veranderende omstandigheden. Zelf ontdekte ik met mijn eigen 2 kinderen hoe ingewikkeld borstvoeding kon zijn, en ook hoe fijn het kon worden na de eerste heftige weken.

Borstvoeding is meer dan melk, meer dan een baby voeden, meer dan aanleggen. En we blijven nieuwe dingen leren om de samenwerking tussen ouders en kinderen fijner te maken als het om (borst)voeding gaat. En het blijkt dat ook samen naar flesvoeding (kolven en werken maar ook kunstvoeding) kijken vanuit lactatiekundig perspectief voeden fijner kan maken voor alle betrokkenen.

Al in de zwangerschap kan je je voorbereiden op het geven van borstvoeding. Schrijf je in voor de maandelijkse informatieavond op locatie of een online Webinar vanuit je eigen huis. Liever een persoonlijk gesprek kijk eens naar de mogelijkheden van het voorbereidende consult bij jou of mij thuis. Daarna kan ik in de kraamweek of in de periode die volgt met veel plezier samen met jullie gaan kijken/zoeken naar de beste oplossing die in jullie situatie op dat moment haalbaar is. Na een 1ste consult zul je van mij altijd een verslag per mail/app krijgen zodat jullie na mijn bezoek alles nog eens rustig kunnen nalezen en alle tips en trucs in de praktijk kunnen gebruiken.

Hulpmiddelen nodig (huur/koop) bij de ondersteuning van borstvoeding? Ook daarvoor kan je bij mij terecht, ik denk graag met je mee (kolfconsult) maar je kan ook rechtstreeks bestellen in mijn webshop meestal kan je het product dezelfde dag nog bij mij ophalen.(in overleg kan ik het ook versturen)

Opleidingen en werkervaring:

 • 1992 tot 2019 werkte ik als kraamverzorgende
 • 2005 tot 2010 contactpersoon bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk.
 • 2009-2010 opleiding lactatiekunde gevolgd aan de Hogeschool van Utrecht
 • 2010 aansluitend het internationaal IBLCE-examen gehaald.
 • 2010-heden jaarlijks scholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op gebied van borstvoeding
 • 2011-heden eigenaar van lactatiekundige praktijk “met de borst vooruit”
 • 2022 Certificaat VLOW® Borstweefseltherapeut
 • 2022 Certificaat MLD (manuele lymfe drainage) van het borstgebied.

In 2022 heb ik mij bijgeschoold en de praktijk uitgebreid met VLOW® borstweefselbehandelingen en Manuele Lymfe Drainage, deze behandelingen kunnen ondersteunend werken als voorbereiding op borstvoeding of ondersteunen tijdens je borstvoedingsperiode.

Ik ben aangesloten bij de NVL. Waardoor de kosten van de begeleiding /adviezen vaak vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Consulten

Ik denk graag met jullie mee d.m.v. verschillende consultvormen:

 • Volledig consult
 • Vervolg consult
 • Telefonisch consult
 • Virtueel consult
 • Zwangerschaps-consult
 • Kolfconsult
 • Vlow borstweefselbehandeling
 • Manuele Lymfe Drainage

Voorbereiding op een goede start

Kom naar de informatieavond over borstvoeding in verschillende gemeentes of d.m.v. een webinar.

Vooral de eerste dagen na de bevalling zijn cruciaal voor het slagen van borstvoeding op langere termijn. Meestal gaat het geven van borstvoeding vanzelf, maar soms doen zich moeilijkheden voor en is extra hulp of advies gewenst. Om zelf al wat meer te weten over hoe borstvoeding werkt en waar je op kunt letten, is het volgen van een informatieavond in de zwangerschap, samen met je partner, van grote toegevoegde waarde.

Praktijk ruimte

Op mijn woonadres heb ik een kleine warme praktijkruimte, die ik voor diverse consulten kan inrichten,

Ik heet je van harte welkom om een afspraak bij me te maken voor een VLOW of MLD behandeling, kolfconsult, aanschaf van een kolf of andere hulpmiddelen die je bij het geven van borstvoeding kunnen ondersteunen.

En eigenlijk voor alle vragen waarvoor een observatie bij jou thuis niet noodzakelijk is.