Manuele lymfedrainage (MLD) is een zachte, ritmisch uitgevoerde massagetechniek op de huid en het onderhuidse bindweefsel. Door milde rek op de huid te geven opent het netwerk van lymfevaatjes zich waardoor vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wordende afvoerkanalen, de lymfebanen, die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatenstelsel. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen grote en kleine concentraties van lymfeklieren, namelijk in de hals, het borstgebied, de buik en de liezen en in de oksels, elleboogholte en knieholte. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie en het reinigen van het lichaam. Daarnaast heeft het lymfesysteem een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. De massagedruk is laag om dichtdrukken van de lymfevaatjes te voorkomen. De technieken van de MLD zijn niet te vergelijken met andere massagevormen. Naast een verbeterde drainage is ontspanning een opvallend en vaak gewenst effect. MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden en kan ook worden ingezet als aanvulling en ondersteuning bij andere behandelingen en therapieën.

Manuele lymfedrainage kan als monotherapie én als combinatietherapie voor een breed scala aan klachten en aandoeningen succesvol worden ingezet. De zachte, ritmische techniekgrepen van de MLD zullen door vrijwel iedereen als bijzonder prettig worden ervaren, terwijl de resultaten ervan vaak zeer groot zijn.

De meest uiteenlopende (pijn)klachten kunnen worden behandeld:

Afvoeren van vocht bij zwellingen die het gevolg zijn van:

  • Oedeem en stuwing in borst gebied bijv na bevalling waarbij infuus vloeistof werd gebruikt
  • Stuwingsklachten die samenhangen met zwangerschap (ook postnataal)
  • Overproductie veel melk verstoppingen dreigende borstontsteking
  • Regeneratie en ontspanning:
  • Antistress behandeling
  • Burn out achtige klachten
  • Activeren van het immuunsysteem
  • Bevorderen wondgenezing/littekenvorming, herstel lymfevaatjes
  • Hoofdpijn, slapeloosheid, stress, vermoeidheid

Mijn specialiteit ligt voornamelijk op het verlichten van klachten rondom zwangerschap, bevalling en borstvoedings periode om deze techniek juist dan als extra ondersteuning in te zetten tijdens of naast mijn lactatiekundige consulten.

De toepassing van manuele lymfedrainage bij of na kanker is echter voorbehouden aan specialistisch geschoolde lymfoedeemtherapeuten. In dergelijke situaties wordt namelijk sterk afwijkend gedraineerd, omdat essentiële lymfebanen- en knopen door operaties en/of bestralingen blijvend beschadigd zijn geraakt.

MLD Borstbehandeling praktijk Ermelo kost €55,- voor ca 45 minuten , ik kan ook met de massage tafel bij jou thuis langs komen dan kost een behandeling €70,- je kan gelijk een afspraak inplannen via deze link, wil je eerste meer info stuur me een app

Manuele Lymfedrainage