De Lactatiekundige IBCLC

De meeste ouders zullen weinig tot geen problemen ondervinden bij het geven van borstvoeding. Soms zijn er echter omstandigheden waarbij ondanks hulp en advies van andere zorgverleners uitdagingen ontstaan rondom het geven van borstvoeding. In zo'n geval kan een lactatiekundige IBCLC met haar specialistische kennis hulp bieden.  Ik ben hiervoor opgeleid en kan je adviseren en begeleiden bij uitdagingen rondom de borstvoeding. Je kan mij zelf inschakelen, maar het is ook mogelijk om je te laten doorverwijzen door een verloskundige, huisarts of andere zorgverlener.

Ik kan je helpen bij de volgende punten:

 • Voorlichting en advies als je van plan bent borstvoeding te gaan geven  
 • Je wilt borstvoeding geven na een borstoperatie
 • Je hebt al eerder borstvoeding gegeven en dat was geen prettige ervaring
 • Je hebt problemen bij het aanleggen van je baby
 • Borstvoeding geven is pijnlijk
 • Borstontsteking
 • Spruw (=schimmelinfectie)
 • Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van je baby      
 • Teveel melk
 • Je baby huilt veel en je vraagt je af of dit door de borstvoeding komt
 • Je baby is te vroeg geboren
 • Ziekte of handicap van moeder of baby
 • anders, .....

Twijfel je of lactatiekundige hulp nodig is, bel gerust zodat we samen kunnen beoordelen of een consult zinvol is.

 Ik werk op de volgende wijze:

Enkele vragen kan ik per telefoon beantwoorden. Hiervoor is het telefonisch consult geschikt. Bijvoorbeeld bij vragen over kolven en bewaren van moedermelk.

Bij aanlegproblemen, pijnlijke tepels en/of borsten zal ik  je altijd persoonlijk willen zien. Dit wordt dan een eerste consult bij jullie thuis. Dat zal gemiddeld anderhalf uur in beslag nemen zodat ik  een goed beeld van de situatie kan krijgen. Tijdens het consult wordt een voedingsmoment geobserveerd en kan ik advies op maat geven.  Ik bespreek wat de mogelijkheden zijn om jullie uitdaging  aan te gaan pakken. Er volgt indien wenselijk een schriftelijk verslag van het consult en je mag me na het consult altijd nog even appen of bellen bij vragen 

Afhankelijk van de aard van sw uitdaging kunnen meerdere consulten nodig zijn of kan de verdere begeleiding telefonisch plaatsvinden.

In sommige gevallen, als je bent doorverwezen door een (huis-)arts of verloskundige kan het zijn dat ik ook verslag doen naar de verwijzer.(met jullie toestemming) 

Een consult zal over het algemeen bij jou thuis plaats vinden. De kosten voor een eerste consult zijn € 115,-  Tot 35 km (rondom Ermelo/Harderwijk) worden er geen reiskosten in rekening gebracht.

Steeds meer ziektekostenverzekeraars vergoeden een consult aan een lactatiekundige geheel of gedeeltelijk. Informeer hiernaar bij je eigen verzekeraar. Of bekijk het meest recente vergoedingenoverzicht op de website van de zorgwijzer


Lactatiekundige IBCLC

logo ibclc international board certified lactation consultants

Een lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultants) is een gecertificeerde gezondheidsprofessional die zich specifiek richt op de behoeften en zorgen van de moeder die borstvoeding geeft en haar kind. Het is haar taak om informatie, kennis en expertise aan te reiken die ouders in staat stellen problemen bij het geven van borstvoeding te voorkomen, te herkennen en op te lossen. De beroepsgroep bestaat sinds 1985 en inmiddels zijn er wereldwijd ongeveer 28.105 lactatiekundigen IBCLC verspreid over 102 landen. (Hier vind je het beroepsprofiel)